Spot Op Kunst

Ben je van Zwevegem en stroomt er kunstenaarsbloed door je aderen? Dan is Spot op Kunst iets voor jou! Spot op Kunst is een initiatief van de bibliotheek en de dienst cultuur in Zwevegem. Daarmee willen we in de bibliotheek lokale creatievelingen een platform geven om kosteloos in een openbare ruimte tentoon te stellen. Het project is toegankelijk voor alle Zwevegemnaren ouder dan 16 jaar.

Wat betekent Spot op Kunst voor jou?

Je werken worden 4 weken tentoongesteld in de bib. Daarnaast zorgen we ook voor wat omkadering. We nemen je een kort interview af en publiceren dit in een kleine folder samen met je werken. Heb je andere vragen omtrent het project? Rechtstreeks contact kan via bibliotheek@zwevegem.be

Meedoen?

Ontdek de kunstenaars van 2022

Frank Deblon Gino Devolder Hannah Demeyer Hanne Nuyttens Jo Van Nieuwenhuyze

spot op kunst 2022 kunstwerken frank deblon

FRANK DEBLON is geboren te Kortrijk maar nu al bijna 30 jaar woonachtig in Zwevegem. Hij is sinds zeer jong gefascineerd door fotografie, schrijven met licht. Echter door werk, kinderen en andere beroepsactiviteiten heeft hij een hele tijd niet gefotografeerd. Tot Frank ongeveer 6 jaar geleden de draad terug opnam en gemotiveerder dan ooit alle verloren tijd inhaalde. “Ik fotografeer hoofdzakelijk landschappen en zeezichten. Dit zowel in zwart-wit als in kleur. Maar ik ben ook actief in de evenementen, portretten, bedrijfsfotografie, straatfotografie en architectuur. Er is eigenlijk geen genre wat me niet interesseert.”

spot op kunst 2022 kunstwerken gino devolder

GINO is geboren en getogen in Zwevegem. “Ik ben altijd al wel geïnteresseerd geweest in kunst, maar zelf ben ik pas vrij recent gestart. Tijdens een korte vakantie eind 2019 had ik een aantal kunstgalerijen bezocht en bij thuiskomst heb ik me een schildersezel, wat doeken en verf aangeschaft en ben beginnen experimenteren.  Ergens zat de ‘kunst microbe’ dus wel in mij. Het heeft alleen bijna 50 jaar geduurd voor ik er iets mee begonnen ben.Voorlopig gebruikt hij hoofdzakelijk acrylverven en penselen ”maar ik zie ook wel iets in het iets ‘ruwere’ werk met schilder pallet of zelf met de blote hand.“   

spot op kunst 2022 kunstwerken hannah demeyere

HANNAH DEMEYER (2002) woont, leeft en creëert te Zwevegem.  Momenteel studeert ze bij het DAS te Kortrijk.

"Kunst zit in mijn bloed, gezien bepaalde familie leden een artistieke kronkel hebben... Corona heeft de boel nog aangewakkerd, toen had ik echt de tijd om veel te tekenen en schetsen. Momenteel doe ik veel dingen door elkaar maar impressie en expressie spreken mij het meest aan want dat is echt vanuit de visie van de kunstenaar en ik hou van vervreemdende beelden te creëren. Leeftijd heeft niets te maken met de kwaliteit van iemands kunst. Ik ben misschien jong, maar kunst betekent veel voor mij en ik hoop dat ik mensen heb kunnen inspireren met mijn werken.”

spot op kunst 2022 kunstwerken hanne nuytens

HANNE NUYTENS ontwikkelde haar eigen procedé voor reliëfdruk. Door het digitale met het ambachtelijke te combineren krijgt ze het strakke resultaat waar ze zo naar streeft.

"Ik bewerk bestaande afbeeldingen/foto's op diverse digitale manieren. Het volledige beeld of een gedeelte ervan zet ik naar mijn hand tot ik er een connectie, een 'klik' mee voel. Kleuren verdwijnen of elementen worden vager. Heel soms verdwijnen enkele elementen zelfs helemaal. Na een reeks van manipulaties is het resultaat een digitale originele afbeelding die ik daarna omzet in een houtsnede, waarvan ik mijn ideale afdruk maak."

spot op kunst 2022 kunstwerken jean-pierre allemeersch

JEAN-PIERRE ALLEMEERSCH creëert menselijke figuren uit klei, na een loopbaan als werfcontroleur schreef hij zich in bij de Kunstacademie in Zwevegem. Nu deelt hij met ons zijn werken.

"Ik heb geen vastomlijnd idee, de creatie ontstaat terwijl ik bezig ben. Ik heb wel de tijd genomen om te weten wat ik wil bereiken, groot of klein beeld, man of vrouw, welke kleur van klei et cetera. Ik kijk op naar mensen als José Vermeersch, werken van Annette Defoort, Carlos Caluwier en Veerle De Vos. Ik wil de mensen vooral meegeven dat het nooit te laat is om je te ontwikkelen in de keramiek."

spot op kunst 2022 kunstwerken marianne depraetere

MARIANNE DEPRAETERE is verpleegkundige van opleiding en is al reeds lange tijd bezig met kunst.

“Ik voelde altijd een soort aantrekkingskracht tot mensen die met verf zoveel konden vertellen en zo'n mooie dingen konden maken. Ik ben de schilderkunst gaan ontdekken bij "GAVKA", kunstonderwijs, 15 jaar geleden. Daar ga ik nog steeds 1 keer per week naartoe. Ik volg les bij Hervé Martijn, een getalenteerde kunstschilder uit Avelgem. Ik laat me inspireren door mensen, wat hen bezighoudt, blij of verdrietig maakt. De dagdagelijkse dingen, of momenten die me op de één of andere manier raken. Dat probeer ik weer te geven in mijn werken.”

spot op kunst 2022 kunstwerken jo van nieuwenhuyze

JO VAN NIEUWENHUYZE is afkomstig uit het hart van de Vlaamse Ardennen, gestudeerd aan Sint-Lucas in Gent en is sinds 2012 woonachtig en actief als architect in Otegem.

“Mij inspireert me het gevoel van het moment, vaak gesterkt door de poëzie in de muziek. Bij het horen van bepaalde songteksten vormt zich een beeld in mijn hoofd wat vaak als uitgangspunt start. Ik gebruik olieverf, voornamelijk op canvas. Zonder twijfel een boeiend medium met een langere droogtijd waardoor de perfectionistische chaoot in mij de tijd krijgt om een schilderij bij te sturen en aan te passen tot het gevoel goed zit.”

spot op kunst 2022 kunstwerken carlos caluwier

Sommige artiesten zijn uniek met de werken die ze creëren. CARLOS CALUWIER is één van hen. Al jaren probeert hij die perfecte vorm te ontwikkelen, een beeld dat alle overbodige elementen weglaat, de pure esthetische rondingen. Hij deed er jaren over, het kostte hem heel wat zweet, maar hij gaf niet op en uiteindelijk maakte hij het: Corpus. 

Test