Laat je gidsen door Tuinrangers

Gepubliceerd op Woensdag 24 april 2024
Tuinranger Infopunt april 2024

Onze tuinrangers geven tuinadvies voor als je jouw tuin natuurvriendelijker wil inrichten. Samen ga je op ontdekking, op zoek naar het verborgen leven in je tuin. Vervolgens krijg je concrete tips en tuinadvies op maat rond tuinbiotopen, tuinproblemen en hulp voor specifieke diersoorten. En leuk om weten: de hulp van een tuinranger is helemaal gratis!

Tuinranger Helena deelt haar verhaal

“Ik ben een trotse mama van twee kleine spruiten. Vooraleer we twee jaar geleden naar Zwevegem verhuisden, hadden we enkel een stadstuintje van enkele vierkante meter, met een noordelijke oriëntatie. Ondanks de beperkingen van de tuin, de kleine oppervlakte en het gebrek aan veel direct zonlicht, wilde ik toch op de een of andere manier een bloeiende biotoop creëren. Geleidelijk aan kreeg de tuin wat vorm en begonnen de insecten en vogels hun weg te vinden.

Toen mijn zoon werd geboren in volle coronaperiode, beseften mijn vriend en ik dat we graag een grotere tuin wilden voor ons maar ook voor de kinderen om in te spelen en te verkennen. Na de verhuis naar Zwevegem kon ik beginnen met mijn tuinproject. Buiten wat aanplanting hier en daar, was er bitter weinig aanwezig. Het eerste jaar was voornamelijk experimenteren. Wat past waar? Waar heb ik genoeg zonlicht? Waar zet ik schaduwplanten? Welke ruimte wil ik vrijhouden voor de kinderen, …”

“Een vierkante meter inheemse bloemen en kruiden die je niet maait, kan een wereld van verschil maken voor de inheemse fauna”

“De interesse groeide alleen maar, dus besloot ik een avondopleiding kruidenkennis te volgen aan het CVO Scala in Kortrijk. Daar maakte ik onder andere kennis met het concept van symbiose en synergie van planten, dieren en insecten. Bijvoorbeeld veel insecten komen voornamelijk of zelfs exclusief af op een specifieke plant of kruid. Ook kwam ik tot het besef dat vele inheemse bloemen, planten en kruiden, die vaak in de vergetelheid zijn gebracht door exotischere soortgenoten, net de leefbaarheid in een biotoop vergroten. 

Zelfs één vierkante meter van inheemse bloemen en kruiden die je niet maait, kan al een wereld van verschil maken voor de inheemse fauna. Heel snel zie je verschillende soorten bijen, vlinders, egels en allerlei nuttige diertjes die hun weg vinden naar je tuin. Zelf heb ik bijvoorbeeld enkele rupsen van de Teunisbloempijlstaartvlinder gevonden. Die zijn blijkbaar erg zeldzaam. Toevallig had ik een Teunisbloem staan die ik gewoon uit een inheemse bloemenmix had gezaaid.

Kennis delen met de buurt

"Eens je vertrokken bent met ecologisch en doordacht tuinieren, rol je snel die wereld in. Je leert mensen kennen die soms heel wat jaren ervaring op de teller hebben. Je ontdekt prachtige tuinen, klein en groot, die volledig in balans zijn met wat de lokale fauna en flora nodig hebben. Ik besloot uiteindelijk om mijn kennis te delen met iedereen die geïnteresseerd is in ecologisch tuineren, maar nog niet precies weet waar te beginnen.

Enkele tips en trucjes kunnen al genoeg zijn om de bal aan het rollen te brengen. Zelf ben ik zeker nog geen expert. Ik leer elke dag nog bij, maar zelfs een volledige leek kan gerust al heel wat betekenen voor de lokale diversiteit. De instap is laagdrempelige qua tijd, kennis en budget, maar is meteen heel ingrijpend voor de natuur.”

Een interessante app is ‘ObsIdentify’, waarmee je gemakkelijk planten, dieren en insecten kunt herkennen met nuttige info erbij. Zeker een aanrader om je nieuwsgierigheid aan te wakkeren!