Monument Jef Planckaert in Otegem

Jef Planckaert, Zwevegemse wielrenner

Naast de Sint-Amandus en Sint-Annakerk in Otegem, aan de kant van de Zwevegemstraat, bevindt zich het monument van Joseph 'Jef' Planckaert. Het hoogtepunt van de carrière van deze wielrenner was het jaar 1962. En dat is precies 60 jaar geleden. Hij werd toen winnaar van o.a. Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, het Belgisch kampioenschap op de weg en de Ronde van Luxemburg. In de Ronde van Frankrijk eindigde hij als tweede in het algemeen klassement op 4 minuten en 59 seconden van winnaar Jacques Anquetil.

Een record op zijn naam

Van de tweede helft van de jaren '50 tot de eerste helft van de jaren '60 behoorde Jef Planckaert, die in Otegem woonde, tot de beste Belgische renners. Hij won o.a. ook Omloop Het Volk, twee maal Kuurne-Brussel-Kuurne en drie keer de Vierdaagse van Duinkerke en behaalde heel wat ereplaatsen in klassiekers en kleine en grote rittenwedstrijden. Op zijn palmares staan vier zeges in de Grote Prijs Marcel Kint in Zwevegem. Daarmee is hij nog altijd recordhouder van de wedstrijd. Jef was trouwens een poulain van Kintie.

Monument in thuisdorp

Jef Planckaert stierf in mei 2007. Die zomer trok de karavaan van de Ronde van Frankrijk door Otegem. Niemand minder dan vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault bracht er hulde aan de overleden wielerheld. Twee jaar na z'n dood kreeg Jef Planckaert aan de kerk in zijn woonplaats een monument. Het beeld toont de renner zwoegend op de fiets, de handen bovenop het stuur. De Ronde van Vlaanderen passeerde er in 2015, toen Zwevegem Dorp van de Ronde was.

bronnen: De Wielersite en Procyclingstats