Café Valkenburg in Zwevegem

Marcel Kint met bloemen in de hand na een overwinning

In het pand aan de Otegemstraat 87 in Zwevegem bevond zich vroeger Valkenburg, het café van wielrenner Marcel Kint. De naam verwijst naar de Nederlandse gemeente Valkenburg aan de Geul waar de 'Zwarte Arend' in 1938 wereldkampioen werd. De in 1914 in Zwevegem geboren renner won ook ritten in de Tour en klassiekers zoals Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, Parijs-Brussel en de Waalse Pijl.

Overwinningen vieren in café Valkenburg

Zijn café was natuurlijk de uitgelezen plaats waar zijn supporters zijn overwinningen kwamen vieren. Zijn bescheidenheid maakte dat hij na een wedstrijd niet de café ingang nam waar zijn supporters op hem zaten te wachten maar wel in alle stilte een zij ingang verkoos. Op de bovenverdiepingen begon Kint op het einde van zijn wielercarrière fietsen te maken en te verkopen. De zaak groeide, het gebouw werd te klein en zo kwam er een verhuis naar Kortrijk, waar ondertussen de derde generatie het familiebedrijf leidt.

Opvallende gele bakstenen

Aan de gevel van het voormalige café in de Otegemstraat hangt sinds 2013 een gedenkplaat voor de wereldkampioen. Het modernistische pand met de in het oog springende gele bakstenen ligt langs het parcours van de fietsroute Marcel Kint, dat 30 kilometer lang is en Zwevegem en Kortrijk doorkruist (https://www.gpmarcelkint.be/fietsroute.html).

In de onmiddellijke omgeving staan nog meer gebouwen die een rol speelden in de geschiedenis van Zwevegem zoals het kasteeltje van Leon Leander Bekaert, oprichter van het gelijknamige staaldraadbedrijf. En natuurlijk ook het kasteeltje van industrieel Van Leynseele, dat decennialang als gemeentehuis dienst deed, met het bijhorende koetshuis.

Bronnen: familie Kint en inventaris onroerend erfgoed