De zelfgemaakte molen van Stefaan Vroman (gewezen molenaar Mortiersmolen)

geschaalde versie van de mortiersmolen in het domein puyenbroeck

Sinds mei 2023 zijn er in het Mola Molencentrum in het provinciaal domein Puyenbroeck Wachtebeke twee echte molens (schaal 1/2) te zien. Ze staan opgesteld op de esplanade vóór kasteel Puyenbrug  samen met een aantal kleinere schaalmodellen. De heropbouw van deze 2 molens was een bijzonder emotioneel moment voor de nabestaanden van de molenbouwers.

15-jarige molenbouwer uit Zwevegem

Het maalvaardige schaalmodel op ½ is een 5-tal meter hoog, inclusief wieken bijna negen meter. Stefaan Vroman († 2011) was maar 14-15 jaar toen hij eigenhandig deze molen bouwde in de jaren 1950 in Zwevegem. Later werd hij daar molenaar van de ‘Mortiersmolen’. Hij was een pionier die ijverde voor deskundige molenrestauraties in Vlaanderen. Iets waar de provinciale erfgoedsite Mola Molencentrum vandaag de dag heel hard voor staat, en veel expertise rond heeft. 

Het breed publiek kan bij deze mee genieten van het prachtexemplaar. Je komt in het molencentrum ook alles te weten over molens en windenergie. Meer informatie? Die vind je op deze website.