Binnen de gemeente Zwevegem is RioPact (Watergroep/Aquafin) bevoegd tot het uitvoeren, coördineren en controleren van huisaansluitingen op de hoofdriolering. Huisaansluitingen op de riolering moeten aangevraagd worden via onderstaande link. Daarna staat RioPact verder in voor een correcte aansluiting op de riolering. De kosten voor deze aansluiting zijn ten laste van de aanvrager.
Aanvraagformulier voor een rioolaansluiting
Keuring van de privéwaterafvoer
Een correcte scheiding en aansluiting van het afvalwater is noodzakelijk om de zuiveringsefficiëntie van de rioolwaterzuiveringsinstallaties te verbeteren en om wateroverlast en droogte te voorkomen. De keuring van de privéwaterafvoer heeft als doel te controleren of:
- het afvalwater aangesloten is op de riolering op het openbaar domein of op de individuele zuivering (aansluiting en voorbehandeling volgens de zoneringsplannen);
- het afval- en regenwater gescheiden wordt afgevoerd
- de regenwaterput, infiltratievoorziening en buffervoorziening aanwezig zijn waar verplicht
De privéwaterafvoer moet in de volgende gevallen gekeurd worden:
- Bij nieuwbouw of herbouw;
- Als je een nieuwe bijkomende aansluiting aanvraagt;
- Als je een IBA (individuele zuivering) plaatst;
- Nadat een inbreuk is vastgesteld;
- Bij de aanleg van gescheiden riolering op het openbaar domein (afkoppelingsproject), tenzij er een keuring is uitgevoerd voor nieuwbouw of herbouw die maximaal vijf jaar oud is;
- Nadat herstelmaatregelen genomen zijn naar aanleiding van een voorafgaande niet-conforme keuring van de privéwaterafvoer (herkeuring).
Je kan een keuring aanvragen wanneer het pand keuringsklaar is. Dat betekent in de praktijk:
- het rioleringsstelsel is volledig aangelegd vanaf het afvoerpunt tot de rooilijn/lozingspunt. De toestellen zelf dienen nog niet geplaatst te zijn (bv. WC, uitgietbak, bad,…);
- het afwateringssysteem op privéterrein is toegankelijk en bereikbaar. Alle putten dienen zichtbaar te zijn en op een normale manier te openen. Inspecteer op voorhand de aansluitputjes op de perceelsgrens en kijk of er geen verstopping is. Indien dit het geval is, kan de keuring niet plaatsvinden. Je laat in dat geval het probleem oplossen alvorens de keuring te laten uitvoeren. Indien de huisaansluitputjes nog niet geplaatst zijn, dan dienen de afvoerleidingen toegankelijk te zijn ter hoogte van de rooilijn.
Hoe vraag ik een keuring aan?
Je kan een keurder zoeken via www.vlario.be. Bij ingave van de postcode, zie je welke keurders in jouw buurt actief zijn. De voorwaarden voor de uitvoering van een keuring vindt u op www.vlario.be/voorwaarden-keuring.
Verzamel de benodigde documenten. Indien van toepassing dienen volgende documenten voorgelegd te worden voor aanvang van de keuring. Indien de nodige documenten niet voorhanden zijn bij aanvang van de keuring, kan dat aanleiding geven tot het niet starten van de keuring of een herkeuring:
- as-builtplan, bouwplan of rioleringsplan
- omgevingsvergunning
- kopie van facturen van rioleringsonderdelen (bv. regenwaterput, septische put, infiltratievoorziening,…)
- aanstiplijst GSV hemelwater
- foto’s van de aanleg van het afwateringssysteem
De keurder controleert het rioleringsplan en de benodigde documenten. De keurder zal het pand “conform” of “niet conform” verklaren, rekening houdend met de vereisten, vastgelegd in het algemeen waterverkoopreglement en volgens het Ministerieel besluit betreffende de keuring van de privéwaterafvoer.
Resultaat keuring = conform
Indien de privéwaterafvoer correct aangesloten en gescheiden is zoals opgelegd in het Ministerieel besluit keuring zal je een conform keuringsattest ontvangen. Dit attest kan nodig zijn om een aansluiting op het openbaar afwateringssysteem te krijgen.
Resultaat keuring = niet conform
Indien de privéwaterafvoer niet conform bevonden is, worden er herstelmaatregelen genoteerd. De herstelmaatregelen dienen uitgevoerd te worden binnen de vooropgestelde hersteltermijn die mee vermeld wordt op het keuringsattest. Na het nemen van herstelmaatregelen dient een herkeuring te worden aangevraagd. Indien de herkeuring uitgevoerd wordt door dezelfde keurder, is de herkeuring beperkt tot de herstelmaatregelen.
Voorkom een niet-conforme keuring. Raadpleeg de zoneringsplannen om te weten of er aansluitplicht is en of je zelf het afvalwater moet voorbehandelen/zuiveren via een septische put voor zwart en grijs water of een IBA. De GSV Hemelwater bepaalt of een regenwaterput, infiltratievoorziening en/of buffervoorziening verplicht zijn. Lees (indien van toepassing) de verplichtingen inzake afvalwater en regenwater goed na in de omgevingsvergunning.
Wanneer is de keuring niet conform?
- Niet correct scheiden van regenwater en afvalwater.
- Niet voldoen aan de aansluitplicht afvalwater en/of voorbehandeling volgens de zoneringsplannen.
- Afwezigheid regenwaterput, infiltratievoorziening en/of buffervoorziening, indien verplicht volgens de omgevingsvergunning.
- Afwezigheid septische put voor zwart water, indien verplicht door de gemeente/rioolbeheerder.
Wat bij aandachtspunten?
Aandachtspunten leiden niet tot afkeur, herstelmaatregelen en een herkeuring, maar de gemeente Zwevegem kan hier wel verder gevolg aan geven als je niet voldoet aan de opgelegde voorwaarden, wet- of regelgeving.
- Vademecum praktisch afkoppelen van regenwater: www.vlario.be/vademecum-afkoppelen
- Aanleg rioleringsstelsel en voorwaarden: www.vlario.be/burger
- Info over de keuring: www.vlario.be/keuring