Aziatische Hoornaars

De laatste weken kregen we heel wat meldingen binnen over de toename van de Aziatische hoornaar. Deze exotische insecten kunnen potentieel schadelijk zijn voor onze lokale ecosystemen en vormen een bedreiging voor de biodiversiteit. Het is daarom van groot belang om alert te zijn en actie te ondernemen als je een Aziatische hoornaar of een nest opmerkt.

Melden op Vespawatch    Meldingsplatform Ik Meld

Wat is een Aziatische Hoornaar?

De Aziatische hoornaar, Vespa velutina, is een invasieve wespensoort die oorspronkelijk uit Zuidoost-AziĆ« komt. Ze zijn opvallend groter en hebben een ander kleurtje dan de wespen die we bij ons kennen. Aziatische hoornaars kunnen schade aanrichten aan onze lokale insectenpopulaties en kunnen zelfs een bedreiging vormen voor bijenhouders, omdat ze honingbijen aanvallen en hun kolonies kunnen verstoren.

Nest gespot? Laat het gratis verwijderen!

Als je een Aziatische hoornaar of een verdacht nest opmerkt, is het van groot belang om onmiddellijk melding te maken bij de juiste instanties. In Zwevegem kan je contact opnemen via het meldingsplatform 'Ik Meld' of via het online platform Vespa-Watch om je waarneming door te geven en het nest gratis te laten verdelgen. Via beide platformen is de verdelging gratis voorzien. Zorg ervoor dat je duidelijk de locatie omschrijft van het nest. 

Samenwerken voor de natuur

Het is cruciaal dat we samenwerken om de verspreiding van Aziatische hoornaars te beperken en te voorkomen. Door melding te maken van waarnemingen en het bestrijden van de nesten, dragen we bij aan het behoud van onze lokale flora en fauna.